160 mm-es SATAKE Satoru Deba konyhakés
Ez a hagyományos japán kés vastag, féloldalas kialakítású pengéjével ideális a halak feldolgozására és filézésére, a hús szerkezetének megtartásával. Japánban gyakran használják baromfihús feldolgozására is, de fontos megjegyezni, hogy ez nem egy klasszikus bárd, és nem szabad vele erősen ütni. A csont vágásához elegendő enyhén rányomni a kés hátuljára, miközben gyors, pontos vágást végezünk. Az éles hegy és a rövid penge kiváló irányíthatóságot biztosít, ami különösen előnyös szűk helyeken történő vágáskor.
A kés neve a "deba" (出刃) szóból ered, amelynek jelentése "kifelé vágni", utalva a kés jellegzetes használatára. A Debai kések ősi eredetűek, és a japán konyhaművészetben már évszázadok óta használatosak. A Kamakura-korszakban (1185-1333) a kézművesek elkezdték tökéletesíteni a Debai kések pengéjét, hogy még hatékonyabbá tegyék a halak feldolgozását. A kés hamarosan elengedhetetlen eszközzé vált a japán halpiacokon és a háztartásokban. A Debai kések pengéje általában 15-21 cm hosszú, és vastag, szilárd acélból készül. A penge kúpos alakja lehetővé teszi a precíz vágást és a csontok könnyű elválasztását a hústól. A Debai késeknek jellegzetesen egyoldalas élezésük van, ami jobb irányíthatóságot biztosít a vágás során.
A Debai kések nem csak halak feldolgozására használhatók, de más konyhai feladatokra is ideálisak, mint például baromfihús feldolgozása, zöldségek aprítása, vagy akár húsdarabolás. A kés sokoldalúsága és hatékonysága miatt népszerű választás mind a professzionális szakácsok, mind a háziasszonyok körében.
Ideális büfék, éttermek, szállodák, ipari konyhák, pékségek és mintaboltok, élelmiszerüzletek, közintézmények és vendéglátóegységek kiszolgálására!
Műszaki jellemzők:
- Penge anyaga - AUS-8A rozsdamentes acél
- Markolat anyaga - Kemény műanyag laminátum
- Keménység - 58-59 HRC
- Teljes hossz - 29,8 cm
- Penge hossza - 16,4 cm
- Penge szélessége - 5,1 cm
- Penge vastagsága - kb 2,9 mm
- Vágó él kialakítása - egyoldalas
- Súly - kb. 215 g
- Származási hely: Japán